A Hungarotel szolgáltatási területén is beindulhat a hurokátengedésen alapuló verseny a szélessávú internetszolgáltatók között, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdette a Hungarotel új referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozatát, jelentette be az NHH hétfőn.

Az NHH Tanácsa a többi jelentős piaci erejű (JPE) vezetékes szolgáltatót néhány héttel korábban már kötelezte a teljes és részleges hurokátengedés, valamint az úgynevezett helyi bitfolyam hozzáférés legtöbb egyszeri és havi díjának csökkentésére.

Az NHH azt várja a hurokátengedés feltételeink javításától, hogy ezt követően az alternatív szolgáltatók új ajánlatokkal jelennek majd meg a piacon, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.

A most kihirdetésre kerülő referencia hurokátengedési ajánlat (RUO – Reference Unbundling Offer) a JPE szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a teljes és részleges hurokátengedést, valamint az úgynevezett helyi bitfolyamszolgáltatást, azaz azokat a nagykereskedelmi szolgáltatásokat, amelyek révén a helyi hálózattal nem rendelkező szolgáltatók is szélessávú szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Az új hurokátengedési ajánlatok nyomán
javulnak a helyi hálózattal nem rendelkező szolgáltatók nagykereskedelmi szerződéses feltételei, és ezáltal erősödhet a verseny a szélessávú szolgáltatások kiskereskedelmi piacán ? immáron a Hungarotel szolgáltatási területén is.

A hurokátengedéssel az alternatív szolgáltatók számára lehetővé válik, hogy bővítsék szolgáltatásaikat és kedvező ajánlatokkal új előfizetőket nyerjenek meg; a fogyasztók számára pedig megszűnhet annak kényszere, hogy
az alternatív szolgáltatások igénybevétele mellett, valamelyik nagy (JPE) szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban kelljen állni. A jelentős piaci erejű szolgáltatónak – a Hungarotel mellett a Emitelnek, az Invitelnek, a Magyar Telekomnak és a Monortelnek – a Tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadnia a RUO-ajánlatát, amelyeket a Tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után fogadott el. A
korábbi határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhették, az NHH Tanácsa ezek figyelembevételével hozta meg végleges döntését.