Jelentősen csökkent a rendőrségi fogdák száma az elmúlt években Magyarországon. A távlati tervek szerint a jövőben csupán a hét régióban tartanának fent fogdát.

Rohamosan romlik a rendőrségi fogdák műszaki állapota. Az elmúlt években tucatnyi régi építésű “kaptárra” került véglegesen lakat, mert a fogvatartás az alapvető emberi jogok sérelme nélkül nem volt megoldható. Egy belső rendőrségi vizsgálat szerint ráadásul nemcsak a fogvatartottaknak, de a biztonsági személyzetnek is komoly fizikai és pszichikai megterhelést jelentett az itteni szolgálat.
Komáromi Endre ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője lapunknak azt mondta, hogy a korábbi hatvanhétről harmincháromra csökkent a rendőrségi fogdák száma. Jelenleg kevéssel több mint ezer férőhelyen tudnak őrizeteseket elhelyezni. Többnyire a megyeszékhelyeken s egyes városi kapitányságokon tartanak fenn fogdát.

2005-től változtak a jogszabályok, így a bíróság által előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsíottakat a büntetés-végrehajtás intézeteibe kell szállítaniuk. Vagyis lényegesen kevesebb helyre van szüksége a rendőrségnek.

A távlati tervek szerint a jelenlegi harminchárom fogda nagyobbik hányadát is bezárnák. Csak a majdani hét régiós főkapitányságnak maradna zárkája. Új cellákat már nem építenek, esetleg a megtartásra szánt épületeket fogják modernizálni.

Az ezredes szerint a folyamat jelentős erőket szabadít fel a rendőrség állományából. Ráadásul komoly költségmegtakarítást is eredményez.

A rendszerből kivont fogdákat egyébként nem zárták be. Ez esetben ugyanis több hónapos procedúra után lehetne csak ismételten igénybe venni azokat. Ezért a működés ideiglenes felfüggesztése mellett döntöttek. Így lehetőség van arra, hogy egyetlen nap alatt ismételten beüzemeljék a cellákat, ha bármilyen oknál fogva hirtelen szükség lenne rájuk.