A szellemi tulajdon világszervezetének (WIPO) legújabb jelentése szerint Európában Németországban teszik a legtöbb szabadalmi bejelentést és itt a legmagasabb a kutatás-fejlesztés eredményeként létrejött találmányokra megadott szabadalmak száma is.

A WIPO szabadalmakról szóló 2006-os jelentése kiemeli, hogy szabadalmi statisztikákat egyre inkább a technológia transzfer és az innováció alakulásának mutatójaként kell értékelni.

A jelentés szerint az elmúlt tíz évben világszerte évente átlagosan 4,75 százalékkal nőtt a szabadalmi bejelentések száma. A WIPO szerint az egyes bejelentéseket egyre nagyobb mértékben teszik külföldiek (tehát a szabadalmat megadó hatósághoz képest más országból származó állampolgárok és szervezetek). Ezen túl egyre több szabadalmi igény kerül előterjesztésre Szabadalmi Együttműködési Szerződés (Patent Co-operation Treaty, PCT) alapján – ezek aránya 1990 óta majdnem 17 százalékkel nőtt.

A terület egyre erősebb nemzetköziesedése ellenére a legtöbb bejelentést máig öt ország szabadalmi hivatalánál teszik: a szabadalmi igények 75 százalékát az Egyesült Államokban, Japánban, az Európai Szabadalmi Hivatalnál, Dél-Koreában és Kínában adják be.

Európában a szabadalmi kérelmek tekintetében Németország az első, őt követi az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország.