Nem csak az uniós, hanem a külföldi termékekre is vonatkoznának azok az energiahatékonysági szabályok, melyeket a Lahtiban tartandó csúcstalálkozó előtt kíván felvázolni a Bizottság illetékes tagja.

Andris Piebalgs energiapolitikai biztos a tervek szerint csütörtökön jelenti be, hogy célkitűzései szerint a közösségnek 2020-ra 20 százalékos energiamegtakarítást kellene elérnie. A számok nyelvén ez annyit tenne, hogy évi 100 milliárd euróval csökkentenék az EU energiaszámláját.

Ennek elérését az emissziókereskedelmi rendszer mellett az is segítené, hogy új energianormákat alkalmaznának az építkezéseknél. Ugyanakkor fontos szerep jutna azoknak az irányelveknek, melyek 14 termék esetében (köztük van a bojler, mosógép, számítógép, irodai világítás és légkondi) az energiateljesítmény minimális követelményeit írnák elő. A Bizottság külön figyelne a készenléti (standby) üzemmódban hagyott készülékekre, például tévékre is.

A javasolt intézkedések nem csak az európai termékekre vonatkoznának, hanem mindazon külföldi árukra is, melyeket az európai piacon kívánnak értékesíteni. Az autókra és a mobiltelefonokra vonatkozó uniós sztenderdeket például már több ország elfogadta szerte a világon – az Egyesült Államok legnagyobb bosszúságára, amely úgy véli, hogy az EU túlszabályozza a kérdést.

A tervezetet a Lahtiban tartandó csúcs előtt hozzák nyilvánosságra, ahol a vezetők a többi között az EU egyre növekvő energiafüggőségét is megtárgyalják majd.