A kormány döntött a pályamódosító hitel részleteiről, amely a közszférában foglalkoztatottaknak ad segítséget, ha saját vállalkozást szeretnének indítani.

A pályamódosító hitel egyike a „gondoskodó elbocsátás” intézkedéseinek, amelyek a közigazgatásból távozó köztisztviselőknek és közalkalmazottaknak nyújtanak segítséget.

Az állam magán kezdte a takarékoskodást: a kormányváltás óta kevesebb minisztérium működik, körülbelül feleannyi az állami vezető, és karcsúsodik a közigazgatási apparátus. A létszámcsökkentés azonban nem csak a költségvetési egyensúly megteremtéséről szól, hanem a kisebb, de hatékonyabb, jobban teljesítő állam kialakításáról is, ami a reformlépések egyik fontos eleme.

Az elbocsátások előkészítése során ugyanakkor az is fontos szempont volt a kormány számára, hogy a közigazgatási dolgozókat ne hagyja magukra – erre szolgálnak az úgynevezett gondoskodó elbocsátás intézkedései, amelyek közé a pályamódosító hitel is tartozik.

Az új hitelkonstrukció kizárólag azoknak szól, akik a közszférában dolgoznak, és akiket 2006. július 1-je és 2008. december 31-e között mentenek fel. További feltétel, hogy a kérelmező a jogviszony megszűnését közvetlenül megelőzően megszakítás nélkül legalább egy évig – pályakezdők esetén pedig legalább hat hónapig – a közszférában dolgozzon.
A legfeljebb 3 millió forint összegű kedvezményes hitelt gazdasági társaság alapítására, működő gazdasági társaságban történő tőkeemeléshez, illetve egyéni vállalkozó esetén a vállalkozás indításához szükséges beruházásra lehet felhasználni.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. kedvezményes kamattal, a hitelintézetek refinanszírozásán keresztül biztosítja a pályamódosító hitelt, amit 10 éves futamidővel lehet igénybe venni. Az első 3 év türelmi időnek számít, azaz ez alatt az idő alatt még nem kell megkezdeni a hitel törlesztését.
A forint alapú hitelt 3 havi EURIBOR, plusz legfeljebb 2,5 százalékos éves kamattal lehet igénybe venni. (Ez jelenleg 6 százalékos kamatnak felel meg.) A kedvezményes kamatot a kormány által vállalt 20 milliárd forintos árfolyam-garancia teszi lehetővé.

Az érintettek az új hitellehetőségről a munkahelyükről kapnak tájékoztatást, de emellett az Állami Foglalkoztatási Szolgálat is felvilágosítást nyújt az érintetteknek.