Miután GMO-nyomokat találtak több amerikai rizsszállítmányban, az EU úgy döntött, hogy kirakodás előtt ezentúl minden amerikai importszállítmányt vizsgálatnak kell alávetni.

Az utóbbi hónapokban több Európába érkezett rizsszállítmányban génmódosított anyagok nyomaira bukkantak. Az EU mind nagyobb erőfeszítéseket tesz, hogy kiszűrje a GMO-termést, ami egyre nehezebb, tekintettel, hogy a világon egyre nagyobb számban, jelenleg 21 országban 90 millió hektáron 8 millió gazda termeszt génmódosított növényeket.

A környezetvédelmi miniszterek hétfőn kérték azt a Bizottságtól, hogy javítson ellenőrzési módszerein. A biotechnológiai cégek ernyőszervezetének tekintett brüsszeli székhelyű Europabio képviselője, Simon Barber azonban úgy vélekedett, hogy a globális kereskedelmi rendszer miatt mindig fennáll annak a lehetősége, hogy azokban az országokban, ahol ez jogszabályilag nem engedélyezett, csekély mennyiségben GMO-t mutassanak ki, és ez minduntalan meg fog ismétlődni.

A Europabio a tesztelési normákról egy nemzetközi megállapodás megkötését szorgalmazza; a téma már napirenden van az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetében.

Idén az amerikaiak két olyan rizsfajtát is exportáltak Európába, amely kereskedelmileg még nem volt engedélyezett. Az LL601 kódszámú rizst augusztusban egy Hollandiába érkezett szállítmányban fedezték fel, Franciaország pedig októberben közölte, hogy az amerikai importrizsben LL62 nyomaira bukkant. (Mindkét fajtát a német Bayer fejlesztette ki.)

A Greenpeace felszólította az Egyesült Államokat az import felfüggesztésére. Az amerikai farmerek mindeközben azonban peres eljárást kezdeményeznek a Bayer ellen az LL601 miatt, mert attól tartanak, hogy annak jelenléte miatt az európai piacok majd bezárulnak előttük.