A fogyasztóvédelem lesz az újonnan kinevezett bolgár biztos tárcája a 27 fősre duzzadt uniós végrehajtó testületben.

Meglena Kuneva Európa-ügyi minisztert, korábbi uniós főtárgyalót delegálja Bulgária az Európai Bizottságba. Mint José Manuel Barroso, a testület elnökének közleményéből kiderül: az újonnan kinevezett biztos a fogyasztóvédelmi portfolió irányítója lesz, mely eleddig Markosz Kiprianu egészségügyi (és fogyasztóvédelmi) biztos hatáskörébe tartozott.

A Bizottság elnöke a fogyasztóvédelem fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy az nem csak a polgárok számára, hanem az európai gazdasági növekedés és foglalkoztatás javítása miatt is nagy jelentőséggel bír. Barroso egyúttal azon meggyőződésének adott hangot, hogy Kuneva az összes politikai, személyi és technikai feltétel birtokában van ezen feladat elvégzéséhez.

Mint arról korábban a BruxInfo is beszámolt: Románia Varujan Vosganian liberális szenátort jelölte szerdán a biztosi pozícióra. Arról még nincs hivatalos hír, hogy a román jelölt milyen tárcát kap a 27 fősre duzzadt uniós végrehajtó testületben, ám korábban arról lehetett hallani, hogy Kiprianu tárcájához hasonlóan a Franco Frattini felügyelete alá tartozó bevándorlási és belügyi portfoliót is szétválasztják.

A jelölteket még az Európai Parlamentnek is meg kell hallgatnia, és szavazás is lesz róluk, bár megvétózni formálisan nem tudják őket.