Athénban október 30-án kezdődik az az ENSZ által kezdeményezett négy napos konferencia, melynek keretében diplomáciai képviselők, számítógépes szakértők és tartalomszabályozók gyűlnek össze, hogy megvitassák az internet jövőjéről szóló elképzeléseiket.

Az eseményt szervező görög kormány részéről Liapis közlekedési miniszter elmondta, hogy nehéz és időigényes tárgyalások megkezdésére számít: „A résztvevő országok mindegyikének megvannak a saját érdekei és véleménye. Olyan párbeszéd kezdődik most, amely évekig fog zajlani.”

A jelenlegi helyzetben az internetes címek kiadását ellenőrző testület, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának ellenőrző befolyása alatt áll. Az amerikai kormány ezt a befolyást nemrég további három évvel terjesztette ki, de ígéretet tett arra, hogy folyamatosan kivonul az ICANN mögül.

Liapis úgy látja, hogy az ICANN előbb-utóbb el kell, hogy nyerje függetlenségét. „Szeretnénk, hogy az ICANN autonóm módon, a szabad piac törvényei szerint működjön. Szerintem mindannyiunknak erre kell törekednie” – mondta a görög közlekedési miniszter.

A görög kormány reméli, a konferencia a görög társadalomra is pozitív hatással lesz: „Remélem, hogy az emberek rájönnek, hogy az interneten nem csak játszani lehet és megértik, hogy ez a fejlődés fő hajtóereje többek között a kereskedelemben és az oktatásban” – mondta Liapis. A 15 „régi” EU-tagállam közül Görögországban a legkisebb szélessávú internet eléterjedtségének aránya.

Az esemény főszervezője Nitin Desai Kofi Annan ENSZ-főtitkár közvetlen tanácsadójaként dolgozik. Szerinte a konferencia egyik legfontosabb célkitűzése a nem a latin abc szerint bejegyzett domain-nevek bevezetése kell, hogy legyen. Desai szerint öt éven belül az internet-használók nagyobbik hányada nem Európában vagy Észak-Amerikában lesz, hanem Ázsiában.

„A legtöbb kínai nem ismeri a latin abc-t, ezért egyszer majd biztosan eljön az a pillanat, amikor a kínaiak azt mondják, hogy csinálnunk kell egy saját rendszert, és akkor fogják magukat és megcsinálják.” – mondta Desai.