Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy vámot vet ki az eddig mentességet élvező digitális fényképezőgépekre. Piaci elemzők szerint az évente húsz-harminc százalékos áresést produkáló piacon nem hagyna mély nyomot a változás.

A digitális fényképezőgépek vámtarifa-besorolásának megváltoztatását fontolgatja az Európai Bizottság. Jelenleg ezek a készülékek informatikai terméknek minősülnek, így a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül 1996-ban kötött nemzetközi egyezmény értelmében nulla százalékos vámtarifakulcs alá tartoznak. Az EB viszont a digitális fényképezőgépeket a videokamerákkal megegyező besorolásba tenné át, azaz típustól függően 4,9 vagy 12,5 százalékos tarifával vámoltatnák el ezeket az eszközöket. A hivatkozás szerint amiatt, hogy a mai digitális fényképezőgépek már képesek mozgóképek rögzítésére is, így a videokamerákkal megegyező tarifacsoportba kellene tartozniuk. A fotótechnikai eszközök forgalmazóit tömörítő európai, amerikai és japán szakmai szervezetek a kölni Photokina idején közös nyilatkozatban tiltakoztak a terv ellen. A szervezetek úgy vélik, hogy a mozgókép rögzítésének képessége csak kiegészítő funkció, az elsődleges továbbra is az állóképek fényképezése, így a videokamerákkal azonos besorolás nem állja meg a helyét.

A szervezetek kiemelik azt is, hogy az Európai Unió területén nem gyártanak digitális fényképezőgépeket, így az európai fogyasztók nem tudják elkerülni a drágulást. Ehhez még kimondatlanul is társul az, hogy nincs értelme protekcionista vámtételnek, ugyanis nincs kit megvédeni a külföldi, jelen esetben gyakorlatilag százszázalékban távol-keleti import ellen. A digitális fényképezőgépek piacát japán vállalatok uralják, nagyjából nyolcvanszázalékos részesedéssel.

Tény, hogy a technológiai konvergencia, vagyis a különféle extra funkciók bezsúfolása a termékekbe (például a mobiltelefonokba) és a hagyományosan különböző termékkategóriák egymáshoz való közeledése egyre jobban elmossa a határokat az informatikai és nem informatikai termékek között, így a jogi besorolás is egyre vitathatóbbá válik.

Az esetleges átsorolás nem lenne komoly hatással a piacra, mivel a digitális fényképezőgépek ára folyamatosan csökken – mondta Kissarnóti Ottilia, az IDC Magyarország elemzője. Az idei első fél évben például 2005 hasonló időszakához képest csaknem harminc százalékkal, 290 dollárról 219 dollárra csökkent a termékek átlagára. Az elemzők arra számítanak, hogy az áresés jövőre is tovább folytatódik, csak egy kicsit kisebb ütemben, körülbelül húsz százalékkal.

Ha az EB ragaszkodik az elképzeléséhez, akkor a legtöbb digitális fényképezőgép a 4,9 százalékos vámtarifa alá fog kerülni, kivéve a drágább, tükörreflexes kamerákat – mondja Kissarnóti Ottilia. A gyártók ezt a tételt valószínűleg beépítik áraikba, ám ezek ennek ellenére tovább csökkennek.
Az IDC adatai szerint az első fél évben százharmincezer digitális fényképezőgépet értékesítettek Magyarországon, huszonkét százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Tavaly 255 ezer darabos eladással, vagyis 2004-hez képest harmincszázalékos növekedéssel zárt a magyar piac. A csökkenő árak a teljes árbevételben azonban 2,4 százalékos visszaesést okoztak, így a tavalyi forgalom 63,3 millió dollárra ment vissza.