Az új tagállamok gazdálkodói is igénybe vehetik a jövőben az energianövények termelésére kifizetett közvetlen jövedelemtámogatásokat – döntöttek hétfőn az EU-tagországok agrárminiszterei.

Jövőre már a magyar, a cseh és más új tagállambeli gazdák is igényelhetnek közvetlen jövedelemtámogatást az energianövények után, miután az uniós agrárminiszterek hétfői döntésükkel a 2004-ben csatlakozott országokra is kiterjesztették ezt a támogatási formát. A szabályok értelmében hektáronként 45 eurót fizet majd az EU azoknak a termelőknek, akik bioüzemanyag előállítása céljából termelnek repcét és kukoricát. Más termékpályáktól eltérően, ahol az új tagok a régi tagállamokban kifizetett direkt támogatásnak csak töredékrészét, de évről-évre növekvő hányadát kapják, az energianövényeknél azonnal száz százalékos lesz a kifizetések szintje.

Gráf József mezőgazdasági miniszter szerint az energianövények termelése dinamikusan fejlődő ágazat Magyarországon, ahol jelenleg két üzemben, Győrben és Szabadegyházán nyernek az energianövényekből bioüzemanyagot. A közeljövőben további három 3-500 ezer tonnás kapacitású lepárló üzem kezdheti meg működését. Az agrártárca vezetője úgy véli, hogy az évi körülbelül 8-9 millió tonnás kukoricatermés mintegy negyedét, tehát 2 millió tonnát lehet majd a jövőben energia előállítására fordítani. Hazánk az „energiaerdők” címén is hozzájuthat egységes területalapú támogatáshoz (SAPS).

A magyar miniszter elmondta, hogy Magyarország felkészült arra, hogy 2009 után a jelenlegi egyszerűsített rendszerről (SAPS-ról) átálljon a régi tagállamok által használt normáltámogatások rendszerére, ám nem kizárt, hogy élni fog a két éves meghosszabbítás lehetőségével, amit néhány új tagállam kérésére tesz lehetővé az Európai Bizottság. Gráf József elmondta, hogy a szakmai szervezettekkel folytatott egyeztetés után hozzák majd meg a végleges döntést.