Nagy-Britannia, Írország és Luxemburg lehetnének Európa „Delaware-ei”, miután Brüsszel meg kívánja könnyíteni a vállalatok számára, hogy bejegyzett irodáikat abba az országba költöztessék, amely jobb üzleti klímát kínál.

Charlie McCreevy belsőpiaci biztos kedden vázolta fel elképzeléseit, melyek értelmében lebontanák azokat az akadályokat, melyek eddig visszatartották a cégeket attól, hogy utánajárjanak, mely országok is kínálják a legkedvezőbb adó- és szabályozói környezetet. Amennyiben a Bizottság terve sikerül, akkor egy olyasfajta versenyt jöhetne létre, amely az Egyesült Államokban tapasztalható, ahol a nagy amerikai cégek fele a kis Delaware államot választotta.

„A vállalatoknak teljes mobilitást kellene élvezniük az EU-n belül, és ma nem ez a helyzet” – mutatott rá McCreevy. A biztos a Financial Times szerint a jövő év elején mutatja be azokat a terveit, mellyel lökést adna a szabályozói és adóverseny kialakulásának Európában. Ennek folyamán a tagállamok azon versengenének, hogy megtartsák vagy magukhoz édesgessék a bejegyzett irodákat: rövid távon vélhetően az olyan központok válnának a legvonzóbbakká, mint London, Dublin és Luxembourg, melyek már most is kedvező társasági jogi, szabályozói és adócsomaggal rendelkeznek.

McCreevy elsődleges célja, hogy eltöröljék azokat a nemzeti jogszabályokat, melyek például megkövetelik egy vállalattól, hogy mielőtt egy másik országba költözik, számolja fel magát. „Ez rendkívül terhes, költséges és hosszadalmas, és azt jelenti, hogy a vállalatok szabad mozgása a belső piacon nem realitás a gyakorlatban” – hangoztatta Jerome Chauvin, az európai munkaadókat tömörítő Unice képviselője.