Az Európai Parlament csütörtökön sürgette Romániát, hogy teljesítse a magyar kisebbséggel szemben fennálló vállalásait, így a kisebbségi törvény elfogadását, az ingatlanok visszajuttatását, az államilag finanszírozott felsőoktatást és a kulturális önkormányzatiság elvének elfogadását.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága csütörtökön elfogadta az utolsó, Romániával foglalkozó országjelentést az ország január 1-i uniós csatlakozása előtt. A jelentés kitér a magyar kisebbség helyzetére is, több ponton megerősítve az Európai Unió különböző szervei által már korábban is aláhúzott elvárásokat.

Ezek közt szerepel a kisebbségi törvény elfogadása, az önálló, államilag finanszírozott magyar felsőoktatás megteremtése, az elkobzott egyházi és közösségi vagyonok visszaszolgáltatásának felgyorsítása és a kulturális autonómia elvének tiszteletben tartása. A jelentés tartalmazza a csatlakozás utáni monitoring fontosságát is.

A parlamenti vélemény, amelyet a teljes plénum november 30-én hagy majd jóvá, elvileg lehetővé teszi Románia felkészülésének figyelemmel követését és számonkérését a csatlakozás után is. Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy az európai intézmények befolyása egy tagállam belső életére rendkívül kicsi a csatlakozás után, hiszen már nincs mivel „zsarolni” az adott országot.