Oroszország és az Egyesült Államok egy forróvonalat hívnak életre, melyen keresztül könnyen és gyorsan gazdát cserélhet a szerzői jogok megsértésére vonatkozó információ a két ország hatóságai között.

Többek között erről rendelkezik a két ország közt megkötött nemzetközi megállapodás, melynek egyik célja az küszöbön álló orosz WTO-tagság előmozdítása.

A telefonvonal életre hívása csak egy eszköz a sok közül, melyek segítségével az Egyesült Államok az oroszokat próbálja próbálja ráébreszteni a szerzői jogok alkalmazásának jelentőségére.

Oroszország a világ legnagyobb olyan nemzetgazdasága, amely még nem tagja a WTO-nak. A két ország együttműködése természetes velejárója annak a folyamatnak, amelynek eredményeként Oroszország a Kereskedelmi Világszervezet tagjává válhat.

A taggá válást eddig éppen az Egyesült Államok ellenezte a leghevesebben, mert nem tartotta megfelelőnek a szerzői jogok oroszországi védelmét.

Az orosz szerzői jogvédelem gyengeségére egyértelmű példa a világszerte népszerű orosz allofmp3.com oldal, melyet népszerűsége ellenére a világ számos országában már beszüntettek volna.

Értesülések szerint Oroszország és az Egyesült Államok egy nemzetközi szerződésben foglalták írásba az előbbi szerzői jogra vonatkozó kötelezettségvállalásait. Ezek a kötelezettségvállalások többek között keményebb hatósági fellépést (razziákat, nyomozást és a jogvédett anyagok közintézményekben történő másolásának megtiltását) írnak elő Oroszország számára.