Franciaországban, az Egyesült Államokban és Belgiumban is pert indítottak a Google ellen szerzői jogok megsértése, illetve “kereskedelmi élősködés” miatt. A precedensértékű perek ügyében jövőre várható döntés legalább annyira meghatározó lesz, mint a zeneletöltő programoké volt.

A Flach Film dokumentumfilmje, a Le Monde selon Bush (Bush szerint a világ) akkora sikert aratott 2004-ben, hogy Jean-Francois Lepetit producer eladta a Montparnasse DVD-kiadónak a film exkluzív forgalmazási jogait. Legalábbis azt hitték, hogy az még exkluzív. Valójában ezzel egy időben a filmet már háromszor is feltöltötték a Google Videóra, ahonnan ingyenesen le lehetett tölteni. Emiatt perelte be a Google-t hamisítás és “kereskedelmi élősködés” vádjával az egyik legnagyobb francia filmproducer. A Libération című francia napilap szerint a producer hatszázezer euró kártérítést követel.

A francia kereskedelmi bíróságon a héten kezdődött per idejére a Google a nagy sikerű film hozzáférhetőségének minden nyomát kitörölte. A producer azonban nem kívánja visszavonni feljelentését. Lepetit nem tartja magát internetellenesnek, és nem az egyes felhasználókat akarja bántani, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a filmforgalmazók befektetését tönkreteszi a Google. Utóbbi képviselői szerint viszont a felhasználók olyan sok videót tesznek fel a világhálóra, hogy annak ellenőrzése meghaladja az erejüket.

A producer szerint viszont a Google-nak tudnia kell, hogy mi történik a honlapján, hiszen programokat is kínál a letöltéshez, és a legnézettebb filmeket ajánlja. William Karel és Eric Laurent filmje kapcsán a keresőprogram azt is feltüntette, hogy már több mint 43 ezren látták.

A várhatóan jövőre záruló per jelentősége azonban túlmutat ezen a konkrét eseten. Jelenleg ugyanis a Google Videóhoz hasonló “videogyűjtő honlap” lázában ég a világ. A legnagyobb ilyen oldalról, a YouTube-ról már több millió felvétel tölthető le, s a honlap megkapta a neves amerikai Time magazintól az év felfedezése díjat. Ha a bíróság úgy találja, hogy a Google-nek igenis feladata ismerni a honlapra feltöltött videókat és a szerzők jogi állását, el is lehetetlenülhet a szolgáltatás.

Ehhez képest könnyen megoldható problémának tűnik a Google elleni belga per. Ott azért folyik a cég ellen eljárás, mert az internetes honlapon keresztül olyan újságcikkekhez is hozzá lehet férni, amelyek az újság honlapjáról már nem tölthetők le ingyenesen (sok lapnál az új cikkek nem fizetősek, csak az archívum).

Egy másik pert pedig a Google által hasznosított fotók miatt indított egy fotósok érdekeit védő szervezet.