A jelenleginél magasabb fokú konzuli védelmet kíván nyújtani az Európai Unió külföldre utazó állampolgárainak az a zöld könyv, amit kedden fogadott el az Európai Bizottság

Az Európai Unióból minden évben körülbelül 180 millióan kelnek útra külföldre, de csak töredéküknek, a legújabb felmérések szerint mindössze 23 százalékuknak van tudomásuk arról, hogy országuk uniós tagságának köszönhetően olyan tájakon is megerősített konzuli védelemre számíthatnak, ahol hazájuk egyébként nem tart fenn diplomáciai képviseletet.

Franco Frattini, a zöld könyvet bemutató uniós biztos a két évvel ezelőtti délkelet-ázsiai szökőárral és a nyári libanoni háborúval illusztrálta, mennyire elkelhet a konzuli segítség az európaiaknak, ha hazájuktól távol szorult helyzetbe kerülnek. A világon csak három olyan ország van – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország -, ahol mind a 25 EU-tagállamnak diplomáciai képviselete van.

A jelenlegi uniós szerződés értelmében azokban az országokban, ahol egy uniós tagállam nem tat fenn képviseletet, az illető ország állampolgárai egyik másik uniós tagállam konzulátusához fordulhatnak. Erről azonban sokan nem tudnak. Az Európai Bizottság tervei szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnének arra, hogy az Unió lakosait megismertessék jogaikkal, e célból a reptereken, a vasútállomásokon és az utazás irodákban tájékoztatókat helyeznének el. De hosszabb távon az útlevelek egy olyan melléklettel való ellátása is a tervek között szerepel, amely az uniós szerződés vonatkozó részeit tartalmazza. A világnak azokon a pontjain, ahol nem túl sűrű a tagállamok diplomáciai hálózata, Brüsszel Európai Konzuli Irodák létrehozásában gondolkozik, amelyek költségkímélő megoldást kínálhatnak az uniós állampolgárok konzuli védelmére.

Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő év március 31-ig terjeszti majd elő jogszabályi javaslatait.