Az utcai beszélgetések lehallgatására alkalmas, rendkívüli érzékenységű mikrofonok elhelyezésének ötletét mérlegelik a londoni hatóságok, holland mintát követve.

A zárt láncú (CCTV) térfigyelő kamerák kiegészítésre szolgáló „bemikrofonozás” 90 méteres távolságban figyeli a társalgásokat, melytől azt remélik, hogy bevetésével megelőzhető számos erőszakos cselekedet. A holland hatóságok máris 300 helyen használják a módszert, mely iránt a brit rendőrök, hatóságok és közlekedési vállaltok is élénken érdeklődnek. A tervek szerint a 2012-es olimpiára szerelnék fel a mikrofonokkal a várost – írja a Times.

A módszer kapcsán egyre több brit beszél rendőrállamról. Az mindenesetre biztos, hogy országszerte 4,2 millió zárt láncú kamera figyeli a brit állampolgárokat, fejenként napi mintegy 300 felvételt készítve róluk. A mikrofonok elhelyezésével ennél is tovább mennének a hatóságok. Még a brit Vezető Rendőrtisztek Szövetsége is arra figyelmeztetett, hogy a mikrofonok telepítése előtt alaposan ki kell vizsgálni, azok milyen hatással vannak a személyiségi jogokra.
A mikrofon képes felismerni az agresszív szóváltásokat tizenkét kritérium alapján. Figyeli a decibelszintet, a szavak hangsúlyozását és a beszéd sebességét. A háttérzajok kiszűrését követően pedig a rendszer egy adott hangra „figyelve” is képes követni az eseményeket.

Amennyiben tehát tovább folyik az agresszív utcai szóváltás, a járőrök még a tettlegesség bekövetkezte előtt a helyszínre tudnak érkezni. A holland személyiségi jogi törvények azonban csak a beszélgetés töredékeinek lehallgatásra adnak lehetőséget, így óvják a polgárok szabadságát. Derek van der Vorst a Sound Intelligence vezetője szerint technológiailag megoldható, hogy 24 órán keresztül figyeljék és rögzítsék az utcai beszélgetéseket, ennek csak az adott ország törvényei szabhatnak határt.

Múlt hónapban a mikrofonokat szállító cég, a VCS Observation vezetője, Marin Nanninga előadást tartott számos brit rendőrségi vezetőnek és a londoni tömegközlekedési társaság első embereinek, akiket kifejezetten érdekelt a megoldás. A hírek szerint abban egyeztek meg, hogy jövőre folytatják az egyezkedést. Legfőképpen a 2012-es olimpiára készülve lehet érdekes számukra a bemikrofonozás.

Hollandiában több mint 300 helyen szereltek fel mikrofonokat belvárosi területeken, bevásárlóközpontokban és börtönökben. A mikrofonok érzékenységét pedig a helyeknek megfelelően állították be. A hatóságok azonban annak ellenére kísérleteznek még az új megoldás lehetőségeivel, hogy tavaly Gronisten városában már hathetes próbaidőszak előzte meg az éles „bevetést”. A gronisteni próba mérlege: 70 éles riasztás és négy őrizetbe vett ember.