George W. Bush amerikai elnök kedden Észtországban bejelentette, hogy azt fogja javasolni a Kongresszusnak, hogy vegye fel a NATO új tagállamait is a vízummentes országok listájára.

Az Európai Uniót az Egyesült Államok nem egységes vízumterületként kezeli, 25 tagállama közül Görögország, plusz közül Szlovéniát kivéve az új tagállamok állampolgárainak vízumkötelezettséget ír elő. Az EU már régóta próbálja meggyőzni az amerikaiakat arról, hogy vegye fel a többi tízet is a vízummentes országok listájára, egy időben még azt is lebegtették, hogy válaszul vízumkötelezettséget vezetnek be az Egyesült Államokkal szemben.

Az amerikai kormány most végre, úgy tűnik, meggondolta magát. George W. Bush amerikai elnök a keddi NATO-csúcstalálkozón azt mondta Észtországban, hogy javasolni fogja a Kongresszusnak, hogy „az olyan országokat, mint Észtország”, vegye fel a vízummentes országok listájára. „Az észt elnök és miniszterelnök elmagyarázták nekem, hogy ha szövetségesek vagyunk a NATO-ban, akkor az észteknek meg kellene könnyíteni, hogy Amerikába jöhessenek” – mondta Bush.