Az EU telekommunikációért felelős miniszterei ma találkoznak, hogy megvitassák, hogyan lehetne csökkenteni a külföldi mobil telefonhívások díjait. A finn elnökségnek azonban, nem lesz könnyű dolga, mert a tagállamok erősen megosztottak a kérdésben.

Az Európai Bizottság még júliusban tette közzé javaslatát, amely felére csökkentené az ún. barangolási díjakat. A Bizottság szeretné, ha az új technológiák előnyeit, amelyek olcsóbbá teszik a mobiltelefon használatát, az európai polgárok is élvezhetnék.

A német elnökség már korábban jelezte, hogy elnöksége alatt dűlőre kívánja vinni az ügyet, hogy 2007-ben a nyaralni induló európaiak már olcsóbb tarifákkal telefonálhassanak. Nagy-Britannia és hat másik tagállam ugyanakkor nem szólna bele a versenybe, míg Franciaország, Olaszország és Írország támogatja a javaslatot, de a szöveges üzeneteket is belevenné a dokumentumba.

Brüsszel azzal érvel, hogy kénytelen beleavatkozni a piac működésébe, mert a mobilszolgáltatók önkéntesen nem tették meg ezt. A szolgáltatók szerint ugyanakkor a külföldi mobil díjak tavaly óta áltagosan 22 százalékkal csökkentek és a verseny miatt a beavatkozás nélkül is további csökkenés várható.

Az Európai Parlament várhatóan jövő év elején tárgyalja a javaslatot.