McCreevy belső piacért felelős biztos meg szeretné szüntetni az ún. üres kazetta jogdíjat – ennek elsődleges oka a digitális jogkezelő rendszerek (DRM) támogatása.

A szórakoztatóipar nyomására Charlie Mc Creevy belső piacért felelős biztos dolgozta ki azt a jogszabálytervezetet, amely a szellemi alkotások jogában a magáncélú másolatok után szedett ún. „üres kazetta jogdíj” megszüntetésére vonatkozna. Az európai államok nagy részében ismert jogdíj a forgalomba hozott üres adathordozók után fizetendő és maguk a szerzők is részesednek belőle.

Az elkövetkező napokban dönt a Bizottság a McCreevy biztos által kidolgozott reformjavaslatról.

McCreevy szerint azért van szükség a jelenlegi rendszer átdolgozására, mert a jogdíjkezelés jelenlegi rendszere nem átlátható és még kevésbé hatékony. Az általa felvázolt javaslat a közös jogkezelő rendszerek (Digital Rights Management, DRM) általánossá tételére alapszik. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy következő legyen: mely adathordozóról ki mikor készített másolatot.

A legnagyobb informatikai cégek közös európai érdekvédelmi szervezete (European Information & Communications Technology Industry Association, EICTA) üdvözli a kezdeményezést. A szervezet álláspontja szerint „a digitális korszakban meghaladottá vált a közös jogkezelés jelenlegi rendszere.”

„A digitális tartalmak tárolására képes adathordozók legtöbbje felszerelhető olyan technológiával, amelyek meghatározzák a felhasználás kereteit. A jelenlegi rendszer szerint viszont a fogyasztók adót és jogdíjat is fizetnek.”

A Bizottság és az EICTA által képviselt vállalatok álláspontjával természetesen sokan nem értenek egyet. A művészek és a közös jogkezelők elsősorban arra hivatkoznak, hogy egy biztos és legális bevételi forrástól esnének el az üres kazetta jogdíj eltörlésével.

Az ő álláspontjukat erősíti Villepin francia miniszterelnöknek Barrosohoz december 5-én írt levele, melyben a francia kormányfő arra kéri a Bizottság elnökét, hogy ne tegye lehetővé a javaslat elfogadását és a jelenlegi jogkezelő rendszer felülvizsgálatát „valódi viták” keretében folytassák le.