A miniszterelnök a schengeni övezetről, az EU költségvetés felülvizsgálatáról, a bővítésről és több más európai kérdésről szeretne egyeztetni az Európai Parlament magyar képviselőivel. A 2007. január 19-ére kezdeményezet konzultáció meghívóját az érintettek tegnap kapták meg.

A kormány új fórumot szeretne létrehozni, amely „a jövőben a magyar Európa-politika képviseletének, illetve Magyarország fejlesztésének pártok és ciklusok feletti együttműködését tenné lehetővé” – áll a kormányszóvivő tájékoztatójában.

Gyurcsány Ferenc a jövőben egy olyan fórum megalkotását és működtetését tartja szükségesnek, amely felhasználja a korábbi eseti, vagy rendszeres, de más politikai szinten zajló egyeztetések tapasztalatait, és amelyet az érintett felek közösen alakítanak ki.

A kormányfő a január 19-ei találkozón nyolc olyan kiemelten fontos kérdésben javasol egyeztetést, amelyek 2007-ben lesznek napirenden az Európai Parlamentben, s amelyekben a magyar kormánynak és a magyar európai parlamenti képviselőknek egységesen érdemes fellépniük.

Ezek között szerepel Magyarország csatlakozása a schengeni övezethez, az Európai Unió készülő Energetikapolitikai Akcióterve, a közös költségvetés 2008-2009-ben esedékes felülvizsgálata, a Nyugat-Balkán európai integrációja, az EU keleti szomszédságpolitikája, a Római Szerződések 50. évfordulójára készülő nyilatkozattal kapcsolatban a megjelenítendő uniós értékek és célok áttekintése, az alkotmányos szerződéssel kapcsolatos egyeztetési folyamatban való fellépés, valamint az együttműködés a belső piaci szabályok kialakításában.

Hogy nyilvános lesz-e a konzultáció, arról Gyurcsány Ferenc a munkacsoportok vezetőivel történt előzetes egyeztetés alapján tesz majd javaslatot.