A Websense jóslata szerint jövőre a szervezett bűnözők megerősítik kapcsolataikat a digitális világgal, s stabilabb, cyberbűnözésre épülő feketegazdaságot alakítanak ki.

Az elemző cég szerint az online gengszterek egyszerű áruként adják-veszik majd például az előregyártott programkészletek, amelyekkel támadhatóak a számítógépes rendszerek, illetve kritikus hibák, amelyekkel az úgynevezett „nulladik napi” támadások kivitelezhetőek az új szoftverek új verziói ellen.
Míg 2006-ban az online bűnözők száma növekedett, a szakértők arra számítanak, hogy 2007-ben inkább minőségi változás várható, s a bűnözők jóval szervezettebb keretek között folytatják majd tevékenységüket. Ennek részeként egyre versenyképesebb piac épül majd a nulladik napi támadások kiszolgálására kliens-, és szerveroldalon egyaránt.
Dan Hubbard, a Websense biztonsági kutatásainak alelnöke közleményében úgy fogalmazott, a szervezett bűnözők kezdik felismerni, hogy bár eddig nem vették figyelembe, de az internet segítségével további profitot generálhatnak. Mivel jelentős bevételekről van szó, a támadási módszerek egyre kifinomultabbak lesznek, s egyre több ember lesz érintett a cyber-maffiákban.

Hubbard rámutatott, hogy az online bűnözők által legkeresettebb árucikkek olyan szoftverek lesznek, amelyekkel személyes, üzleti és pénzügyi adatokat lophatnak. A Websense szakembere szerint ezért különösen fontos, hogy a vállalatok nagy hangsúlyt fektessenek az efféle támadások elhárítására.
Az elemző cég szakértői a Web 2.0 veszélyeire is felhívják a figyelmet, ahogy egyre több ilyen honlapot indítanak el, hézagos biztonsági intézkedések mellett. A 20 legtöbbet látogatott site 80 százaléka ebbe a kategóriába esik, köztük az olyan közösségi oldalak, mint a MySpace, illetve az online lexikon, a Wikipedia, de veszélyeztetettek további szociális hálózatok, illetve szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) és hálózati szolgáltatások is.

A rosszindulatú adatlopó kódok terjesztéséhez is az internet lesz az elsőszámú csatorna, a Websense szerint, ezeknek a támadásoknak a száma is meredeken növekszik majd jövőre.
Fejlődésre lehet számítani az adathalászat (phising) elleni védekezésben, ehhez egyre hatékonyabb eszközök lesznek majd elérhetőek a szakértők jóslatai alapján.