Ha a tévészolgáltatásban is olyan felfordulást okoznak a Skype alapítói, mint a telefóniában, akkor jövőre nagy változások várhatók. A világ legnépszerűbb internetes telefonálóprogramjának alkotói ugyanis jövőre indítják tévés vállalkozásukat.

A hír a The Financial Times brit gazdasági lapban jelent meg, de futótűz módjára terjedt az interneten: jövőre indul a Velence-projekt! Ez tulajdonképpen mindent elárul arról, milyen várakozásokat fűz a piac Jan Friis és Niklas Zennström új vállalkozásához. Az észt Skype internetes telekommunikációs cég alapítói ezúttal a tévépiac felrázására készülnek: szélessávú interneten fogható, magas minőségű globális tévészolgáltatást indítanak.

A cég “nagy felbontáshoz közeli” minőségű, hirdetésekből finanszírozott programcsomagot kínál a felhasználóknak, akik személyre szabhatják a csomagokat, és konferenciahívásokkal menet közben megbeszélhetik az éppen nézett műsor tartalmát más felhasználókkal.

A szolgáltatás várhatóan jövőre indul, de hatezer egyéni felhasználó részvételével már folynak a próbák – értesült a The Financial Times. Friis a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Velence-projekt a YouTube-tól és egyéb videocserélő online szolgáltatásoktól eltérően hagyományos tévéállomások program szerinti profi műsorait kínálja, teljes képernyős változatban.

A vállalkozás jövedelme abból ered majd, hogy a kínálatába felvett és világszerte sugárzott csatornák reklámbevételeiből kap részesedést. Ennek mértéke attól függ, hogy az adott reklámidőt a tartalomtulajdonos vagy a Velence-projekt saját értékesítési osztálya adja-e el – áll a The Financial Timesban. A társaság ösztönzőkkel fogja serkenteni felhasználóit arra, hogy szolgáltassanak magukról személyes információkat, megkönnyítve a reklámozóknak a megfelelő termékek promócióját.