A Vista legvitatottabb újítása – a digitális és multimédiás tartalmak védelmére kialakított digitális jogokat kezelő rendszer – lehet a Microsoft kezében a kulcs a jövő digitális házi mozijához.

Az internetes jogvédő szervezetek megfigyelői szerint a Microsoft legújabb grafikus operációs rendszerének fejlesztésekor a cég elsősorban nem a felhasználók, hanem az adatközlők, köztük is leginkább a hollywoodi médiamogulok érdekeit tartotta szem előtt.

A Microsoft Vista legvitatottabb újítása egy a hasonló általános célú számítástechnikai platformokhoz képest sokkal szigorúbb digitális jogok kezelésére (digital rights management – DRM) kialakított rendszer, melynek feladata a digitális adattartalmak jogszerűtlen felhasználásának kiküszöbölése. A DRM támogatói a rendszer szükségességét a szerzői jogok védelmével indokolják. Szerintük a jogtalan adathasználat és sokszorosítás kiszűrésével biztosítani lehetne a szerzői jogdíjakból származó bevételek folyamatosságát, és gátat lehetne szabni az illegális adatkereskedelemnek.

“Mi egy olyan platformot kínálunk, amely figyelembe veszi a részvényeseink adattartalmak védelmére vonatkozó aggodalmait. Ha a közzétett adatokat nem lehet megvédeni, semmi nem ösztönzi őket, hogy elérhetővé tegyék azokat” – nyilatkozta Marcus Matthias, a Microsoft Windows digitális média divíziójának termékmenedzsere a Technology Review munkatársának.

Eredeti eszközök

A DRM rendszer azonban nemcsak az adatokhoz való hozzáférés jogosságát vizsgálja. A Vista másik jelentős újdonsága az ú.n. védett média-elérési útvonal (Protected Media Path – PMP), amelyet a Microsoft a szórakoztatóipari cégekkel – mint a Sony – karöltve fejlesztettek ki. A PMP képes az úgynevezett Plug-n-Play eszközök (képernyők, DVD-lejátszók, és egyéb multimédia-eszközök) eredetiségét bizonyító tanúsítványok ellenőrzésére. Amennyiben azokat hibásnak vagy hamisnak találja, az operációs rendszer korlátozhatja, vagy egyenesen ki is kapcsolhatja az eszközt a rendszerből.

Azok a multimédiás eszközök, amelyeknek a gyártói, nem alkalmazzák a PMP azonosító rendszer használatát valószínűleg nem fognak működni a Widows Vista operációs rendszerekkel futó számítógépeken, csakúgy, mint azok a régebbi monitorok és egyéb videó- és televízió-eszközök, melyek még a PMP megalkotása előtt kerültek forgalomba.
A Microsoft hosszú távú látomásában valószínűleg a Vista utódja, a 2009-2012 között piacra kerülő Vienna operációs rendszer fut a digitális házi mozik számítógépein. Ennek érdekében azonban a Microsoftnak addig még számos helyen kell jó pontokat szereznie. Meg kell győznie a szórakoztatóipart, hogy rendszerei megakadályozzák a szerzői joggal védett adattartalmak – legyenek azok zenei, vagy videó-fájlok – jogosulatlan sokszorosítását.