Az ICANN jövő év első félévében a nem vagy alig használt országkód szerinti legfelső szintű tartományok (ccTLD) megszüntetésére vonatkozó eljárás kialakítását tervezi.

Az internet felügyeleti szervének egyik feladata a ccTLD-k kezelése. A szervezet saját honlapján december elején indította meg konzultációt arra vonatkozóan, hogy miképpen lehet megszüntetni a fenntartott, de nem vagy kevésbé használt internetes doméntartományokat.

A jelenleg is használt internetes országkódok legtöbbje a nyolcvanas években került kialakításra. John Postel, az internet egyik szülőatyja egy már elfogadott forrás, az ENSZ által is elismert ISO 3166-1 katalógus alapján osztotta a ccTLD-ket – akkoriban azonban persze a világtérkép is másképpen nézett ki.

Ennek megfelelően a még ma is használatos .su a Szovjetuniót jelölte; a .cs végződést annak idején Csehszlovákia használta, míg az Egyesült Királyság a .uk nevet választotta a .gb helyett. Számtalan más példa is akad: a .zr és a .bu végződésű doménneveket azért kellett megváltoztatni, mert mind Zaire, mind pedig Burma új nevet kapott. A Kelet-Timor esetében pedig a .tp végződés változott .tl-re, míg Észak-Korea rendelkezik ugyan fenntartott névvel, de nincs olyan szervezet, amely felügyelné ennek kiadását.

Az ICANN keretei közt a doménnevek kiadásáért és gondozásáért felelős IANA most a doménkiterjesztések törlésére alkalmazandó eljárást szeretné kidolgozni és az internetes közösség véleményét kéri például abban, hogy mi lenne a legmegfelelőbb módja és időzítése egy legfelsőbb szintű országkód törlésének.

A kérdéskörben életre hívott vitafórum fő kérdésének a .su doménnevek sorsa bizonyul – mind a megszüntetés, mind pedig a fenntartás mellett sokan érvelnek. Persze az internetes közösségben azonban nem sok megszűnt államnak vannak máig használatos betűjele.