A Bizottság bejelentése szerint 2010-től várhatóan egy egységes szabályozási keretet meghatározó európai irányelv fogja szabályozni a pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatos kérdéseket az Európai Unióban.

A Bizottság a közös piacra vonatkozó szabályok között kívánja elhelyezni az új joganyagot, melynek kidolgozását a különböző tagállamok eltérő szabályozási környezete tesz szükségessé. Ismert, hogy Magyarországon is évről-évre más megoldásokkal próbálja a jogalkotó kielégíteni a durrogtatók igényeit.

Günther Verheugen vállalkozásokért és iparért felelős biztos szerint a még kidolgozásra váró új irányelv egyértelmű biztonsági és fogyasztóvédelmi követelményeket fektet majd le, egyúttal megszünteti majd a pirotechnikai eszközökkel való kereskedelmet gátló tagállami szabályokat.

Az új szabályok az európai szabványügyi hivatal, a CEN véleményének figyelembe vételével születnek majd meg.

A pirotechnikai irányelv fokozatosan lép életbe: tagállami szinten 2010-től a petárdákra és más kisebb eszközökre, 2013-től kezdődően pedig a professzionális és színházi tűzijátékokra is alkalmazandó lesz majd.

Az egységes szabályok többek között érintik a tűzijátékok anyagát, tárolásukra, szállításukra vonatkozó követelményeket, továbbá a használatukra vonatkozó biztonsági előírásokat és használati utasításokat. Az ilyen eszközöket vásárlók életkorát a tagállamok egy bizonyos határon belül szabadon határozhatják majd meg.

Érdekesség, hogy a mediterrán országok vallási és egyéb ünnepein használatos házi készítésű tűzijátékokra nem vonatkoznak majd az új irányelv előírásai.