Az MVM és a System Consulting ukrán szakmai tevékenységére alapozva igyekszik jobb feltételek között áramot vásárolva hatékonyabbá tenni a hazai ellátást.

Az MVM és kereskedelmi partnere, a System Consulting Rt. évek óta folytat eredményes együttműködést, amelynek keretében versenyképes árú, megbízható áramszállítás valósul meg Ukrajnából. A jelentős beruházások eredményeként megnyíló kereskedelmi lehetőségek további kiaknázása valamennyi magyarországi villamosenergia-fogyasztó érdeke – ismertette az ukrán és más hosszú távú villamosenergia-szállítások jelentőségéről a hazai kedvező árú villamosenergia-ellátás érdekében című közleményében a Magyar Villamos Művek.
.Az 1993 végén a közép-kelet európai gazdasági és politikai változások hatására megszűnt az orosz-ukrán és a magyar villamosenergia-rendszer párhuzamos működése. Ezzel megszakadt a villamosenergia-import lehetősége is.

Magyarországnak a nyugat-európai villamosenergia-rendszerhez való csatlakozását követően viszont célszerűnek tűnt az Ukrajnából történő újbóli áramimport műszaki-technikai feltételeinek megteremtése. A több lépcsőben megvalósult fejlesztések (a 750 kV-os távvezeték ismételt üzembe helyezése és jelentős további hálózati beruházások) eredményeként jelenleg Ukrajnából stabilan, megbízhatóan 500 MW villamos energia szállítható Magyarországra. Ezen eredmények eléréséhez meghatározó jelentőségű volt a Magyar Villamos Művek és a System Consulting szerepvállalása, melynek során az ukrán villamosenergia-rendszer rendszerirányítójával együttműködve kidolgozták az ukrán villamosenergia-rendszer csatlakozási feltételeit. A felek ezen túlmenően több tízmillió dolláros beruházással megteremtették a csatlakozás műszaki feltételeit is. Komoly szerepet vállalt az MVM annak érdekében, hogy Nyugat-Ukrajnában ki lehessen alakítani olyan úgynevezett “szigetet”, amely megbízhatóan együtt tud működni a nyugat-európai villamosenergia-rendszerrel, és biztosított legyen a hosszú távú biztonságos és kiegyensúlyozott villamosenergia-szállítás.

Az MVM rendkívül hatékonyan működik együtt a magyar kormányzati és az európai uniós szervekkel annak érdekében, hogy a magyar lakosság részére fenntartott 350 MW ukrán importszállítás stabilan lebonyolítható legyen. Fontos körülmény, hogy a gyorsan változó regionális és hazai árampiacon a közelmúltban igen erőteljes áringadozások voltak tapasztalhatók. Mind a keleti irányból folytatott villamosenergia-import, mind az MVM portfolióban meglévő egyéb hosszú távú beszerzési megállapodások nagymértékben járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a hazai villamosenergia-fogyasztókat megkíméljük az Európa-szerte tapasztalható jelentős árváltozásoktól és fenntartsuk az ellátás biztonságát.