Január 15-étől léphet életbe a gyógyszerárakat szabályozó új rendelet, már dolgoznak a jogszabályon. A Népszabadság birtokába jutott tervezet szerint a mostani 90 százalékos támogatást 80-ra, a 70 százalékosat 50-re, az 50 százalékosat pedig 30-ra mérsékelnék. Ettől 57 milliárd forint megtakarítást remél az egészségügyi tárca

Január 15-étől léphet életbe a gyógyszerárakat szabályozó új rendelet, már dolgoznak a jogszabályon. A lap birtokába jutott tervezet szerint a mostani 90 százalékos támogatást 80-ra, a 70 százalékosat 50-re, az 50 százalékosat pedig 30-ra mérsékelnék. Ettől 57 milliárd forint megtakarítást remél az egészségügyi tárca.

A változtatásokkal egy átlagos család havi gyógyszerkiadása a jelenlegi 4500-ról 6000 forintra emelkedne jövőre.

Rosszabbul járhatnak azok, akik keringésre, allergiára, vagy mozgsászervi elváltozásra ható gyógyszereket kénytelenek használni, hiszen ezek a készítmények az átlagosnál jobban drágulhatnak. A tervek szerint kétszeresére nőhet például a csontrirkulásra vagy pszichiátriai betegségekre felírt gyógyszerek ára, a koleszterincsökkentőké pedig a mostani háromszorosára is emelkedhet.

A gyógyszerek gyártóinak és forgalmazóinak az eddigi 30 helyett mindössze 8 napjuk lesz arra, hogy az árváltozáshoz alkalmazkodjanak. Ennyi idő alatt azonban nem lehet a raktárakat feltölteni – vélik a szakértők. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy a már felírt, 30 napig érvényes recepteknél a régi vagy az új szabályok lesznek érvényesek az átmeneti időszakban.