Heves vitát váltott ki Günter Verheugen legutóbbi javaslata, melynek értelmében a kisebb méretű országoknak helyettesi poszttal kellene beérniük a biztosok kollégiumában.

Günter Verheugen ipari és vállalkozási ügyekért felelős biztos alaposan felborzolta a kedélyeket, amikor legutóbb (azt vetette fel|/hirek/15250), hogy a biztosok grémiumát állandó és helyettesi posztokra kellene felosztani. A német nemzetiségű biztos azzal érvel, hogy a 27 tagú testület túlságosan nehezen kezelhető, éppen ezért a kisebb országok képviselőinek be kellene érniük a helyettesi poszttal.

„Jobb egy kis tagállam számára, ha helyettes biztossal rendelkezik egy fontos területen, mint ha állandó biztosa lenne egy marginális témában” – nyilatkozta Verheugen. Megfigyelők szerint az ipari biztos szeme előtt a grémiumhoz éppen a napokban csatlakozott román kollégája, Leonard Orban példája lebeghetett, aki a többek által súlytalannak ítélt többnyelvűségi tárcát igazgatja.

Verheugen elképzelései azonban heves reakciókat váltottak ki a regionális ügyekért felelős lengyel biztos, Danuta Hübner részéről, aki alaptalannak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a biztosok delegálásának kritériumaként a tagállamok méretét vegyék tekintetbe. A Bizottság szóvivője egyébként közölte, hogy Verheugen megjegyzései személyes véleményét tükrözik, és nem pedig a testület hivatalos álláspontját.