A holland kormány döntése értelmében 2007. január 1-jétől Hollandia is megnyitja munkaerőpiacát a 2004. május 1-jén csatlakozott országok számára. A döntés tényleges hatályba lépéséhez azonban szükség van a holland parlament hozzájárulására, amely egyelőre várat magára.

Arról, hogy a parlament alsóháza mikor hozhat döntést a kérdésben egyelőre nincs információ. A döntésig a régebbi szabályok maradtak érvényben, amely szerint az EU 10-eknek – Ciprus és Málta kivételével – továbbra is munkavállalási engedélyre (werkvergunning) van szükségük.

Néhány ágazat és szakma azonban mentesül a szokásos munkavállalási engedélyezés alól. A meghatározott szakmákban a EU10-ekből származó munkavállalóknak két héten belül kiadják a munkavállalási engedélyt anélkül, hogy ellenőrizni kellene, hogy az adott munkakört holland vagy más, “régi” tagállamból származó munkavállaló be tudja-e tölteni.

A gyorsított eljárást a mezőgazdasági szektorban, a belvízi szállításban, a fém- és iparcikk-kereskedelemben (kisméretű fémmegmunkáló ipar), a vágóhidak és halfeldolgozó üzemek, valamint a tudományos kutatás esetében alkalmazzák.
2006. szeptemberétől a kiskereskedelmi eladók, acélipari munkások, szociális ellátásban dolgozók, egyes egészségügyi dolgozók, pékek, a távközlési szektor egyes alkalmazottai, vendéglátó ipari dolgozók, szállodai alkalmazottak, valamint a rendőrök számára nyílt meg a könnyített elhelyezkedés lehetősége.