Részt vehetnek a márciusi demonstrációk biztosításában azok a rendőrök, akiket az ügyészség napokon belül gyanúsítottként hallgat ki az október 23-i túlkapások miatt. Intézkedéseikben azonban lesz eltérés, mert pszichológusok vezetésével kis csoportos foglalkozásokon vettek részt, és azonosító jel lesz a sisakjukon.

Továbbra is elláthatják szolgálati feladataikat azok a rendőrök, akik ellen október 23-i intézkedésük miatt bántalmazás gyanújával nyomozást folytat az ügyészség. A nyomozó ügyészek többségében állampolgári feljelentés alapján százhetven eljárást indítottak ismeretlen rendőrök ellen. Bár lehetnek átfedések az egyes esetek közt, ez nagyjából ugyanennyi egyenruhás túlzottan durva intézkedését és büntetőjogi felelősségét feltételezi.

Az ügyészség várhatóan napokon belül kiküldi az első gyanúsítotti idézéseket. Morvai Attila szóvivő lapunknak azt mondta, hogy minden rendőrt parancsnokain keresztül idéznek. Vagyis az elöljárók tudni fognak arról, ha valamelyik beosztottjukat meggyanúsítják. Az ügyészeknek lehetőségük van arra, hogy kirívóan súlyos szabályszegés esetében javasolják a gyanúsított egyenruhás felfüggesztését, ám ezzel ritkán élnek.

Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő lapunknak azt mondta, hogy a parancsnokok saját hatáskörben dönthetnek beosztottjuk esetleges felfüggesztéséről, az ügyészség javaslata nem kötelező érvényű. Ilyenformán bizonyos, hogy márciusban ott lesznek a demonstrációkat biztosító csapaterők kötelékében azok a rendőrök is, akikkel szemben addig esetleg eljárás indul.

A szóvivő szerint azonban az egyenruhások a korábbitól eltérő szemlélettel vesznek részt a műveletekben. Az eltelt hetekben külön eligazítást tartottak nekik, a csoportos foglalkozásokon pszichológus is közreműködött. Az eljárásoknak is van visszatartó erejük, ezért vélhetően jóval kisebb arányban fordulnak majd elő túlkapások, mint a nemzeti ünnepen. Ha mégis történne ilyen, megkönnyíti majd a felelősök felkutatását, hogy valamennyi rendőrnek kötelező lesz az egyéni azonosító jelzés viselése.