A francia elnökválasztás közeledtével mind többen veszik össztűz alá az eurót, valamint az Európai Központi Bankot és annak első emberét.

Alig néhány hónappal a francia elnökválasztás előtt politikai pártállástól függetlenül Franciaországban az utóbbi időben mind többen támadják az Európai Központi Bankot, és annak francia vezetőjét, Jean-Claude Trichet-t. Fő kifogásuk az, hogy szerintük az EKB túlságosan független.

A szocialisták elnökreménysége, Segolene Royal például úgy vélekedett, a jövőben nem Trichet-nek kellene döntenie – mint fogalmazott – gazdaságaink jövőjéről, hanem az európai emberek által választott vezetőknek.

Kihívója, a konzervatív Nicolas Sarkozy pedig egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy a túl erős euró csökkenti a francia munkaerő versenyképességét, és a munkahelyek külföldre költözését okozhatja. „Ha így folytatjuk, nem leszünk képesek Európában gyártani az Airbus-gépeket” – hangsúlyozta a jelenlegi belügyminiszter.

Jacques Chirac köztársasági elnök a múlt héten mért csapást az EKB-re, amikor azt mondta, hogy Európának olyan politikára van szüksége, mely nem csak az inflációt győzi le, de jó a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás számára is.

Franciaországban egyébként az átlagember sem lelkesedik az euróért. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hazájának nem tett jót, hogy lemondott a frankról.

Az EU saját közvélemény-kutatása arra jutott, hogy az elmúlt egy évben kilenc tagállamban a tizenkettő közül, mely 2002-ben vezette be a közös fizetőeszközt, csökkent az euró támogatása. Egy másik felmérés egyenesen azt mutatta, hogy Németországban a válaszadók 58 százaléka sírja vissza a márkát.

Az EKB és hívei azonban visszalőnek: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) például óva intett attól, hogy az eurót politikai bűnbakká tegyék azokért a problémákért, melyek a kormányzati reformok hiánya következtében keletkeztek.