Románia és Bulgária csatlakozásával 53 új képviselő kezdte meg munkáját az Európai Parlamentben. Õket hivatalosan január 15-én, hétfőn köszönti az EP elnöke Strasbourgban. A 27 tagú unió parlamentje 2009-ig 785 fős lesz. Új EP-frakció megalakítását kezdeményezték.

Az Európai Parlament január 15-én, hétfőn, 18 órakor üdvözli hivatalosan a romániai és bulgáriai EP-képviselőket. A két ország 2007. január 1-jén csatlakozott az EU-hoz, ezzel a szófiai, illetve bukaresti törvényhozás által az EP-be delegált megfigyelők teljes jogú európai képviselőkké váltak. Mandátumuk a Romániában és Bulgáriában még az idén megtartandó EP-választásokig szól.

A két ország megfigyelői (35-en Romániából, 18-an Bulgáriából – ez most ugyanennyi képviselői helynek felel meg) 2005. szeptember 26. óta vesznek részt az EP munkájában. A bővítéssel képviselővé vált az RMDSZ három eddigi megfigyelője: Szabó Károly, Kelemen Atilla és Kónya-Hamar Sándor is. (Uniós csatlakozása előtt Magyarország is küldött nem teljes képviselői jogkörrel rendelkező megfigyelőket az EP-be.)

Az EP-képviselők létszáma a bővítéssel átmenetileg, a mostani parlamenti ciklus (2004-2009) végéig 732-ről 785-re nő. A 2009-es európai választások után az összlétszám visszamegy 736-ra, és némiképp módosulnak az országok közötti arányok is. Magyarországnak jelenleg 24 képviselői helye van az EP-ben, 2009-től viszont 22 lesz, akárcsak a hasonló lakosságú Csehországnak, Görögországnak, Belgiumnak és Portugáliának. (Például Szlovákia a mostani 14 helyett 13, Románia 35 helyett 33 EP-képviselőt küldhet 2009 után, a legnagyobb lakosságú Németország viszont továbbra is 99-et.)

Új frakció

Húsz európai parlamenti képviselő új képviselőcsoport megalakítását kezdeményezte. Az új frakció neve „Identitás, Hagyomány és Szuverenitás” lenne. Vezetőjének a francia Bruno Gollnisch-t (jelenleg független) jelölték. A képviselőcsoportba francia, román, belga, brit, osztrák, olasz és bolgár képviselők jelentkeztek.

A parlament házszabálya szerint a frakcióalakításhoz a tagállamok legalább ötödéből kell képviselőket toborozni. Ez jelenleg hat országot jelent. További feltétel a legalább 20 fős létszám.

Amennyiben a feltételek teljesülnek, az új képviselőcsoport megalakulását a hétfői plenáris ülésen jelentik be hivatalosan.