Sajtóértesülések szerint már elkészült az új kanadai szerzői jogi törvény tervezete, amely a digitális többszörözés eseteire várhatóan minden korábbinál merevebb szabályozási környezetet hoz létre.

Az új jogszabály, amely akár februárban elfogadásra kerülhet, jelenlegi formájában még a saját felhasználásra szánt másolatok készítését sem teszi lehetővé. Értesülések szerint a tervezet gyakorlatilag kész van és csak a digitális jogkezelésre (DRM) és műszaki másolásvédelemre (TPM) vonatkozó szabályok véglegesítése van még hátra. Elfogadása esetén az új szabályozás egyértelműen a szórakoztatóipari vállalatok számára kedvező környezetet teremt majd.

Szerzői jogi érdekvédő szervezetek és más lobbicsoportok most azért harcolnak, hogy a kormány változtassa meg a jelenlegi tervezetet és a szabad felhasználás esetkörében ismerje el a magáncélú másolatok készítésének lehetőségét.

Michel Geist egyetemi tanár, az Ottawai Egyetem tudományos munkatársa szerint az állam a jelenlegi szerzői jogi reform-tervezettel a lehető legszélsőségesebb módon avatkozna be a piaci folyamatokba. Több kanadai zenész is tiltakozott a szabályok szigorítása ellen, mivel szerintük az hátrányosan hatna művészetükre és a közönséggel kialakult kapcsolatukra is.

Természetesen a kanadai jogalkotó helyzete sem irigylésre méltó, hiszen a tervezet kidolgozásakor számos ellentétes elvárásnak is meg kellett felelnie.

A szomszédos Egyesült Államok szemében például Kanada notórius szerzői jogi jogsértőnek számít, többek közt azért, mert máig nem ratifikálta a WIPO 1997-es szerzői jogi egyezményét.

A szigorú szerzői jogi szabályok bevezetéséért küzd a kanadai zeneipari jogvédő szervezet, a Canadian Recording Industry Association is, melynek egyik munkatársa úgy fogalmazott, hogy az USA-ban egyre nő a digitális letöltések után keletkező jogdíjbevétel, míg Kanadában az ilyen bevételekről szó sem esik, mert az emberek azt hiszik, hogy a letöltés ingyen van.