Az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke, Hans-Gert Pöttering kijelentette: igazságos és elfogulatlan elnök szeretne lenni és személyes meggyőződése ellenére ezentúl nem kardoskodik amellett, hogy Istent és a kereszténységet említsék meg az Európai Alkotmányszerződésben.

A tegnapi szavazás után mondott beszédében Pöttering egyik legfontosabb feladatának a kultúrák közötti párbeszédet, főleg a keresztény és muszlim vallások közötti feszültségek feloldását nevezte.

Pöttering ugyanakkor szeretné elérni, hogy az Európai Parlament is aktívan részt vegyen a márciusban kiadandó ún. Berlini nyilatkozat megfogalmazásában, amelyet az Római Szerződés ötvenedik évfordulójára adnak ki. Az új elnök úgy vélte, hogy a dokumentumnak nem csak az EU reformra való elkötelezettségét, hanem a tagállamok közös értékeit is tartalmaznia kellene.

Megválasztása után újságírói kérdésre válaszolva Pöttering úgy fogalmazott, hogy nem támogathatja tovább Isten és a kereszténység megemlítését az európai alkotmányban. „Mint az Európai Néppárt elnöke, szerettem volna, ha a keresztény értékek szerepelnek az alkotmányban, de most a többségi álláspontot kell képviselnem.” – mondta Pöttering.