A szegedi vízmű ezt csapadék-elvezetési díjnak nevezi, amelynek beszedéséről az önkormányzat döntött. A díjat azoknak a vállalkozóknak kell fizetni, akik a telephelyükről csatornába vezetik az esővizet.

Januártól havi csapadékdíjat fizet a vízműnek minden olyan szegedi vállalkozás, amelynek területéről csatornába folyik a szennyvíz és az esőlé. A számítás alapja a százéves átlagos csapadékmennyiség, a fizetendő díjat pedig befolyásolhatja, hogy betonozott, vagy parkosított területről folyik a víz a csatornába. Egy ezer négyzetméteres, teljesen szilárd burkolatú területért például körülbelül havi 12 ezer forint csapadékdíjat szednek be.

Úgy számoljuk, hogy a közel ötszáz érintett vállalkozás, gazdálkodó szervezet éves szinten körülbelül 200-250 ezer köbméternyi elvezetésre kerülő csapadékvíz után fogja a díjat megfizetni” – mondta Bóka József, a Szegedi Vízmű Zrt. értékesítési osztályvezetője.

Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 75 millió forint csapadékelvezetési díjat kell megfizetni a vállalkozóknak. A szegedi vízmű részben a szegedi önkormányzat, részben pedig egy francia cég tulajdonában van. A cégnél az ígérik, hogy a befolyt összeget a hálózat karbantartására és az új szegedi szennyvíztisztító-telep üzemeltetésére fordítják.