Az európai igazságügyi miniszterek múlt héten tartott ülésükön áldásukat adták a számítógépes játékokra alkalmazandó egységes európai korhatári követelmények kidolgozására.

Az egységes szabályozás kidolgozására a brit, görög, finn, spanyol és francia igazságügyi miniszterek kezdeményezését követően kerül sor. Zypries német igazságügyi miniszter szerint a vonatkozó korhatáros besorolási rendszer hamarosan hozzáférhető lesz az interneten.

A miniszterek szerint nem kielégítő a játékok korhatáros besorolásának jelenlegi rendszere, mert bár egyes helyeken érvényesülnek tiltások, a legtöbb országban gyermekek is szabadon vásárolhatnak erőszakos, durva programokat.
Frattini biztos szerint egyértelműen van kapcsolat a fiatalabb generáció körében burjánzó agresszivitás és az erőszakos számítógépes tartalmak közt. Hozzátette, hogy jelenleg nincs lehetőség egy egységes európai szabályozás kialakítására – a tagállamok maguk fogják saját szabályaikat meghatározni az unió által kijelölt keretek közt. A biztos egyúttal közölte azt is, hogy a Bizottság egyetlen játék európai forgalmazását sem fogja megszüntetni, az ilyen irányú intézkedéseket majd a tagállamok hozzák meg.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország a területen való fokozott együttműködés érdekében tárgyalásokat kezdeményez Japánnal és az Egyesült Államokkal is.