Kétszáznyolcvan kártalanítási per van folyamatban az állam ellen. Az ártatlanul elítélteknek az elmúlt öt évben összességében hatszázmillió forintot fizettek ki, az eddigi rekord a Burka Ferencnek és fiának megítélt 45 millió forint.

A rendőrség szerint a jövőben sem lehet kizárni az olyan tévedéseket, amelyek miatt ártatlan emberek kerüljek hosszabb-rövidebb időre a rács mögé. Az Országos Rendőr-főkapitányság egyik vezetője lapunknak azt mondta, hogy minden egyes kirívó esetet iratait utólag átvizsgálják, értékelik, és igyekeznek levonni a tanulságokat, amelyeket ismertetnek a szakterületen dolgozókkal. Mindezek ellenére lehetnek tévesen emlékező tanúk, utóbb előkerülő bizonyítékok, hibásan értékelt adatok.

Az újszentmargitai Burka Ferencnek és fiának két nappal ezelőtt rekordösszegű kártalanítást, húsz- és huszonötmillió forintot ítélt meg a bíróság. Pontosabban az állam képviseletében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium peren kívül fogadta el a felperesek kárigényét. Erre korábban nem volt példa. Burkáékat emberölés vádjával ítélte el jogerősen a bíróság, s hat év fogva tartás után derült ki, hogy más követte el a terhükre rótt bűncselekményt. A fenti összeg csaknem duplája a 2005-ben kifizetett eddigi rekordnak.

Az elmúlt években nem követtek el olyan súlyos hibát ilyen ügyekben a rendőrségi nyomozók, amik miatt felelősségre vontak volna bárkit is. A rendőrség egyébként nem perelhető, még abban az esetben sem, ha nyomozati szakban kerül valaki rács mögé. Kártérítést minden estben a magyar állam fizet, amelyet az igazságügyi tárca képvisel.

Az igazságügyi minisztériumtól kapott információink szerint jelenleg 280 ilyen eljárás van folyamatban. Az elmúlt öt évben, éves átlagban, 80-120 új perben jártak el. Az elmúlt két évben az ügyek 99 százalékában az állam kártalanítási kötelezettségével fejeződtek be az ügyek. A tárca minden évben elkülönít egy összeget ilyen célra. Ám nem fordulhat elő, hogy a kerete kimerülése miatt ne jusson valakinek kártalanítás. Az elmúlt öt évben összességében mintegy hatszázmillió forintot fizettek ki, tavaly a legtöbbet: 217 milliót. A legkisebb tétel százezer forint körüli volt, a legnagyobb meghaladta a 25 milliót.

Az idei aspiránsok között van Sándor István, alias Papa, a rendőrség egykori fedett nyomozója. Hónapokat ült előzetes letartóztatásban, míg utóbb a bíróság jogerősen felmentette a vádak alól. Meghurcoltatásáért 24 milliót követel az államtól.

Ugyancsak milliós kártalanítást kér Saleh Tayseer palesztin származású fogorvos, őt 2004-ben heteken át tartották fogva terrorcselekmény gyanúja miatt.