Több mint ezer titkos CIA-repülésre használták 2001 és 2005 között Európa légterét és nem kizárt, hogy a kontinensen lévő amerikai katonai támaszpontokon ideiglenesen törvénytelenül tartottak fogva terroristagyanús személyeket – állapítja meg kedden közzétett végleges jelentésében az Európai Parlament különbizottsága.

Az Európai Parlament ideiglenes bizottsága több mint egy éves vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, hogy igaz volt a gyanú, miszerint az Amerikai Központi Hírszerző Szolgálat, a CIA jogellenesen fogva tartott személyek szállítására használta Európa légterét. Bár a bizottság nem talált közvetlen bizonyítékot az EU-tagállamok együttműködésére a CIA-val, elképzelhetetlennek tartja, hogy a tagországok tudta és hallgatólagos jóváhagyása nélkül ilyenre sor kerülhetett volna.

A kedden közzétett jelentés azzal vádol meg európai országokat (többek között Lengyelországot, Németországot, Portugáliát, Svédországot, Romániát és másokat), hogy szemet hunytak a CIA-által lebonyolított repülések fölött, amelyeket „bizonyos esetekben rendkívüli fogolycserére vagy a fogva tartottak illegális szállítására használtak”. A parlamenti bizottság becslése szerint több mint ezer CIA-repülésre került sor az európai légtérben 2001 és 2005 között és nem zárható ki, hogy ideiglenesen titkos fogolytáborokat, létesítményeket tartottak fenn amerikai katonai támaszpontokon Európában.

A képviselők jelentésükben arra kérik a kormányokat és a nemzeti parlamenteket, hogy független vizsgálatokat indítsanak az ügyben és arra szólítják fel az EP polgári jogi bizottságát, hogy kövesse figyelemmel az eseményeket és amennyiben szükséges az uniós szerződés 7-ik cikkelye alapján szankciókat kezdeményezzen azon tagállamokkal szemben, amelyek bizonyíthatóan megszegték az EU alapvető jogait. A jelentés egyúttal azt ajánlja az európai országoknak, hogy speciális törvényekben szabályozzák és figyeljék harmadik országok titkosszolgálatainak saját területükön folytatott tevékenységét. A bizottság végül felszólít a guantanamói fogolytábor bezárására és arra kéri az európai országokat, hogy azonnal kérjék azoknak az állampolgáraiknak a hazaengedését, akiket jogellenesen tartanak fogva az amerikai hatóságok.