Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a büntetett előéletű vádlott ( 29 éves férfi) Pécsett lakott bátyjával és annak családjával. 2005. október 23-án délelőtt a vádlott a közeli élelmiszerboltba indult, amely előtt kisebb csoport italozott és beszélgetett. Köztük volt a vádlott testvére és a sértett is, akivel a vádlott bátyja összevitatkozott, azonban a vita ekkor még nem fajult tettlegességig.

Ahogy a vádlott hazaért és lakásából kinézve azt látta, hogy testvére tovább vitatkozik a sértettel és már lökdösik is egymást, magához vett egy kb. 15 cm pengehosszúságú kést és visszaindult a bolt elé. Amint a helyszínre ért, elővette a kést és a sértett felé közelített, aki nem várta meg, hogy a közelébe érjen, hanem befutott a boltba. Megpróbálta az ajtót belülről betámasztani, ez azonban nem sikerült neki és a vádlott az üzlethelyiségbe lépett, majd a sértett felé indult. Mivel a boltnak csak egy kijárata volt, a férfi megpróbálta a vádlottat kicselezni és kimenekülni, azonban ahogy megpróbált mellette kirohanni, a férfi a kezében tartott késsel felé szúrt. A szúrást követően – amely a férfi hasát érte és megsértette a máját – a sértettnek sikerült kimenekülnie, de rosszul lett és a mentők kórházba szállították, ahol azonnali műtéti beavatkozásra került sor, amely elhárította a szúrás következtében kialakult közvetlenül életveszélyes állapotot.
A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta, emberölés bűntettének kísérletében, ezért őt, mint többszörös visszaesőt 6 évi fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa a Baranya Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta, ezzel az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.