Azok a spanyol cégek, melyek eddig a kormányzati beavatkozások miatt mesterségesen alacsonyan tartott áramárakból profitáltak, a jövőben magasabb számlára számíthatnak, miután a Bizottság szerint az effajta rezsimek jogtalan állami támogatást képeznek.

Hivatalos vizsgálatot indított csütörtökön Brüsszel Spanyolországban a szabályozott áramtarifák miatt, melyből nem csak az olyan óriástársaságok húztak hasznot, mint az Endesa és az Iberdrola, hanem sok nagy és közepes vállalkozás is.

A Bizottság álláspontja szerint ezek a szabályozott tarifák jelentős mennyiségű működési támogatást nyújthattak ezeknek a cégeknek, melyek szabálytalan profithoz juthattak ezáltal. Brüsszel számításai szerint az alacsony árak csak 2005-ben 3,8 milliárd euró hiányt okoztak az ország áramrendszerében, melyet most aztán a spanyol fogyasztóknak kell majd megfizetniük.

Brüsszel szerint a spanyol rendszer nem csak azoknak a vállalatoknak okozott kárt, melyek magasabb energiaköltségekkel voltak kénytelenek számolni, de valószínűleg aláásta a versenyt is a spanyol piacon. A vizsgálatot egyébként a brit Centrica panasza nyomán indították el, mely aktív szerepet játszik a spanyol árampiacon.