A Bizottság álláspontja szerint az amerikaiak továbbra is csak a jelenlegi korlátozásokkal használhatnák fel a légiutasok adatait. Washington azonban nagyobb rugalmasságot sürget.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között októberben tető alá hozott ideiglenes megállapodás értelmében – mely a terrorizmus elleni küzdelem jegyében fogant – az európai légitársaságoknak a landolás előtt 34 típusú adatot kell átadniuk az amerikai hatóságoknak, köztük az utasok címét vagy éppen a hitelkártyáik adatait.

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a múlt héten közölte: Washington az elkövetkező tárgyalások alatt nem akar több adatot kicsikarni, hanem sokkal inkább nagyobb rugalmasságot szeretne elérni ezen adatok felhasználása tekintetében. A Reuters szerint ez magában foglalná azt is, hogy a jelenleginél hosszabb ideig megőrizhessék az utasok adatait.

Friso Roscam Abbing bizottsági szóvivő annyit mondott, hogy a tavalyi tárgyalások eredménye számukra továbbra is egy új megállapodás alapját képezi, egyúttal azonban utalt arra is, hogy az EU a maga részéről a jövőben is fenntartaná az adatok felhasználására vonatkozó jelenlegi korlátozásokat.

Brüsszel és Washington egyébként mind nagyobb nyomás alatt van, mivel az ideiglenes megállapodás hatálya júliusban lejár. Roscam Abbing reményei szerint éppen ezért az új szerződésről szóló tárgyalások már március megkezdődhetnek.

Wolfgang Schäuble német belügyminiszter a múlt héten közölte, hogy a német elnökség célja az, hogy mihamarabb tető alá hozzák az új megállapodást.