Az Európai Bizottság az egész EU-ra kiterjedő a középületekben történő dohányzás elleni tilalom bevezetéséről indít vitát. A ma megjelenő zöld könyv több lehetőséget is felvázol, az egész EU-ban kötelező, teljes tilalom bevezetésétől a kevésbé szigorú szabályozásig.

Az EU egészségügyi biztosa Markosz Kiprianu ma teszi közzé a zöld könyvet, amely Írország, Málta és Svédország sikeres példáját is bemutatja.

Sajtóértesülések szerint a zöld könyv két lehetőséget vázol fel. A szigorúbb forgatókönyv szerint teljes tilalmat vezetnének be a zárt vagy lényegében zárt munkahelyeken és közösségi helyeken, beleértve a tömegközlekedést is. A tilalom kiterjedne az épületek bejáratának környékére is, illetve olyan külső helyszínekre is, ahol az emberek közel állnak vagy ülnek egymáshoz (pl. stadiumok, buszmegállók, vonatperonok)

A kevésbé szigorú tilalom, amely a Bizottság szerint ennek megfelelően kevésbé hatékony, egyes helyszíneket – például olyan vendéglátóhelyeket, ahol nem szolgálnak fel ételeket – kivenne a szabályozás alól.

Az egyelőre teljesen nyitott, hogy a Bizottság tesz-e egyáltalán lépéseket vagy a teljes tilalom mellett teszi-e le a voksát. A dohánymentes környezet egyelőre főleg a munkahelyi biztonságról szóló irányelvekben és nem kötelező ajánlásokban jelenik meg, amely a tagállamokat arra szólítja fel, hogy a munkahelyeken, a zárt közösségi helyeken és a tömegközlekedési eszközökön tiltsák be a dohányzást. Ennek ellenére a tagállamok gyakorlata meglehetősen szerteágazó.

Írországban és Skóciában minden közösségi helyen és munkahelyen betiltották a dohányzást, s őket 2007 nyarán követi az Egyesült Királyság többi része is. Olaszországban, Máltán és Svédországban szintén tilalom van érvényben, ám engedélyezték, hogy a munkaadók elzárt, külön ventillációs rendszerrel ellátott dohányzóhelyeket hozzanak létre. Franciaországban és Finnországban várhatóan a közeljövőben vezetnek be hasonló szabályozást.

Annak ellenére azonban, hogy egyre több a tagállam dönt a dohányzás részleges vagy teljes betiltása mellett, várhatóan nem szívesen engedik ki kezükből a döntés jogát. Egyes tagországok ugyanis attól tartanak, hogy a tilalom a vendéglátóipar visszaesését okozhatja. Erről eddig ellentmondó statisztikák jelentek meg: a nem EU-tag Norvégiában a dohányzás a vendéglátóhelyeken való betiltása 0,8 százalékos forgalomcsökkenést eredményezett, míg Írországban a forgalom 0,1 százalékkal nőtt.

A közvélemény kutatások szerint az EU lakosságának 84 százaléka egyetértene a teljes dohányzási tilalom bevezetésével. A tilalmat leginkább az írek, az olaszok és a svédek támogatják.