Az Európai Parlamentnek 2007-ben egyetlen nagy horderejű jogszabályról sem kell döntenie, s az Európai Bizottság által előterjesztett jogszabály-javaslatok száma is drasztikusan csökken.

Az Európai Bizottság 2007-re 76 együttdöntési eljárásban tárgyalt jogszabályt prognosztizált, amely jóval kevesebb a 2006-os 112 szabályozáshoz képest. Ráadásul ebben az évben egyetlen a REACH-hez vagy a szolgáltatási irányelvhez hasonló horderejű javaslat sem kerül a képviselők asztalára.

2007-ben a legérzékenyebb irányelvtervezetek a széndioxid kibocsátással, az egységes energiapiaccal, a terrorizmus elleni intézkedésekkel, a bevándorlással, valamint a roaming díjakkal foglalkoznak majd. Ebben az évben a képviselői munka nagy részét már meglévő jogszabályok összefésülése teszi majd ki, amely során a bizottságok jóval kevesebb kiegészítést fűznek az egyes szabályozásokhoz. A 2003-as, csatlakozás előtti évben vagy a 2006-os, nagy horderejű ügyekkel tűzdelt évben a képviselők 16-18 ezer módosító indítványt nyújtottak be, szemben például a 2004-es kevésbé izgalmas évben, amikor ezek száma alig érte el a 4700-at.

Míg a képviselők arról panaszkodnak, hogy kevés jogszabály javaslat érkezik a Bizottságtól, a testület szerint munkájának 45 százalékát teszi ki a jogszabály-előkészítés, amely a 2000-2004-es időszakhoz képest mindössze 5 százalékos csökkenést jelent.

A problémát egyrészt a Bizottság által meghirdetett jogszabály-egyszerűsítési törekvések okozzák, amelynek keretében a testület 2009-re 1400 régi jogszabályt szeretne hatályon kívül helyezni. Ráadásul az EB célja, hogy ezentúl sok esetben inkább csak ajánlásokat fogalmazzon meg, amelyek nem érintik az Európai Parlamentet.

Az ez évi nagy horderejű ügyek, mint az európai alkotmány újjáélesztésének útiterve, a közös energiapolitika kidolgozása vagy a koszovói rendezés pedig a tagállamok teendőit gyarapítják.