Hétfőn lépett hatályba a regisztrációs adót módosító szabályozás, amelynek értelmében az új autók tulajdonosainak több, a használt autót vásárlóknak kevesebb regisztrációs adót kell fizetniük. Az EUvonal regisztrációsadó-kalkulátorával már az új szabályok szerint számolható ki a gépkocsira kivetett adó.

A személygépkocsik esetében az adótételek átlagosan 6,1 százalékkal emelkednek, a hibrid meghajtású autók és a muzeális járművek esetében viszont változatlan, 190 ezer, illetve 380 ezer forint marad a teher.

A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendeletet módosító 89/2006. (XII.26.) GKM rendelet értelmében 2007. január elseje óta nincs korlátozás az EU-ból Magyarországra behozható és forgalomba helyezhető gépjármű korára vonatkozóan, ám a járműnek meg kell felelnie a már forgalomba helyezett járművekre vonatkozó közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek.

Az Európai Bíróság tavaly októberi döntése szerint ellentétes volt az EU joggal a magyar regisztrációs adó, mert magasabb összeget terhelt a behozott használt személygépkocsikra, mint a Magyarországon már forgalomba lévő használt kocsikra.

Az EUvonal főoldalán található regisztrációsadó-kalkulátorral már az új szabályok szerint számolható ki a gépkocsira kivetett adó.