Megváltoztatta a I. fokon eljáró bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy szegedi férfit, P.J.-t harmincegy rendbeli, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, szerzői jogok megsértésnek és folytatólagosan elkövetett szerzői jogok megsértésének vétségében találtak bűnösnek.

A táblabíróság – tekintettel a vádlott idős korára és betegségeire – mérsékelt a büntetésen, így a fogház és a közügyektől eltiltás időtartamát is 2 évre enyhítette, s kimondta: a vádlott a szabadságvesztés büntetés felének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátható. Egyebekben az ítélőtábla az I. fokú ítéletet helybenhagyta.

Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

A főiskolai végzettségű, kereskedő szakképzettségű P.J. vádlott hosszabb ideje különböző betegségekben szenved. Emiatt le is százalékolták, s részére rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg. A vádlott saját tapasztalataiból az átlagosnál jobban ismerte, melyek azok a betegségek, amelyek, nagy valószínűséggel, rokkantsági nyugellátásba helyezést indokolnak. Az átlagost meghaladó ismeretekkel rendelkezett arról is, mely egészségügyi intézményekhez és orvosokhoz kell fordulni a betegségek ellátásával kapcsolatban, illetve a leszázalékoláshoz szükséges orvosi iratok beszerzése érdekében. Több személy is tudomást szerzett arról, hogy a vádlott a rokkantsági ügyekben jártas, és annak intézésében segítséget tud nyújtani.

Ezt kihasználva a vádlott 1995-től 2004 szeptemberéig rendszeresen, haszonszerzési céllal a betegségeik miatt hozzá fordulóktól az orvosi dokumentációkat elkérte, majd kijelentette, hogy bizonyos pénzösszeg, illetve természetbeni juttatás fejében az orvosi bizottságban eljáró orvosokat, az e körben hivatalos személyeket a rokkantsági döntés érdekében megvesztegeti. Az iratok áttekintése után – ha vádlott úgy látta, hogy azok a rokkantságba helyezéshez mégsem elégségesek – a hozzá fordulóknak azt ajánlotta, jelentkezzenek pszichiátriai kezelésre, és az ott kiállított papírokat mellékeljék a rokkantsági kérelmükhöz.

A vádlott az említett tanácsadáson kívül más jellegű segítséget nem nyújtott, így az orvosi bizottság tagjait nem vesztegette meg. Az évek során volt olyan, hogy a vádlott a rokkantságba helyezést kérőtől fűtésszerelési-, lakatos-, illetve festési munkálatok elvégzését kérte, de legtöbb esetben különböző pénzösszegkért vállalta az „ügyintézést”.

Ez az összeg egyes esetekben 100-130-150-200 ezer forintot tett ki, volt, aki 270 ezer forintot fizetett ki, s az is megtörtént, hogy az esedékes felülvizsgálatok előtt a vádlott újabb pénzösszegeket, 200-200 ezer forintokat vett át a tőle segítséget kérőtől.

A vádlott 2004 decemberében egy számítógépes programot telepíttetett fel számítógépére, majd nem sokkal később egy újabb programot is feltelepíttetett a jogtulajdonosok engedélye nélkül, ezzel vagyoni hátrányt okozott.

Harmincegy rendbeli, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, szerzői jogok megsértésnek és folytatólagosan elkövetett szerzői jogok megsértésének vétségében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2006. október 9-én P.J. (1939 – szegedi lakos) vádlottat, s ezért őt a bíróság 2 év 6 hónap fogházra, 3 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte, s 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Egyúttal a bíróság a vádlottal szemben 5 millió 85 ezer forint vagyoni előnyre nézve vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.