Az adóhatóság közzétette honlapján a 06NY29-es űrlapot, amelyen a munkáltatói adómegallapítást kérhetik a munkavállalók.

A magánszemélyeknek február 15-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatói, illetve adóhatósági adómegállapítást kérnek-e, vagy maguk készítik el bevallásukat. A számviteli törvény hatálya alá nem tartozó evásoknak, betéti társaságoknak és kft.-knek is február 15-ig kell vallaniuk. Az adóévben fizetendő eva és az adóelőleg közti különbözetet is fel kell tölteni eddig az időpontig.

Azoknak, akik a munkáltatótól kérik adójuk megállapítását, a 06NY29-es űrlapot kell letölteniük, kinyomtatniuk, majd kézzel kitölteniük – ennek az űrlapnak a kitöltését ugyanis az Abev2006 program nem támogatja. A bevalláshoz szükséges igazolásokat, dokumentumokat legkésőbb március 20-ig kell a munkaadó rendelkezésére bocsátani.

Az adóhatósági adómegállapítást közvetlenül az APEH-nél vagy a munkáltatónál lehet kérni. Az APEH útmutatót készített az adóhatósági adómegallapítást választók részére, amely a hatóság honlapjáról letölthető. Az adóbevalláshoz szükséges dokumentumokat ebben az esetben február 15-ig kell csatolni a nyilatkozathoz. Az önadózók szja-bevallásának határideje május 21-e.

Nyilatkozat és kitöltési útmutatók az APEH honlapján:

(Nyilatkozat és kitöltési útmutató a munkáltatói adómegállapításhoz (Pdf)|http://www.apeh.hu/data/cms20700/06ny29.pdf)
(Útmutató az adóhatósági adómegállapítást választók részére (Pdf)|http://www.apeh.hu/data/cms19323/06530.pdf)