A német szövetségi bíróság döntése értelmében a német rendőrség a számítógépek merevlemezén tárolt adatokat csak a gép tényleges birtokba vétele után ismerheti meg, az információ titkos kifürkészésével (hackelésével) nem.

A legfelsőbb német bírói testület döntése értelmében a rendőrök még a házkutatásra vagy a telefonbeszélgetések lehallgatására vonatkozó bírói engedélyek birtokában sem hackelhetik meg a nyomozati eljárás alá vont személyek számítógépeit.

A helyszínen, házkutatás keretében történő átkutatással kapcsolatos jogszabályok azért nem alkalmazhatók, mert ezek esetében az eljárás alá vont személy általában jelen van vagy éppen tudhat a hatósági eljárásról, míg a titkos adatgyűjtés esetében nem.

A telefonok lehallgatásával pedig azért nem vonható jogi párhuzam, mert a telefonbeszélgetések valós időben, folyamatosan zajlanak, a gépek adatainak legnagyobb hányada pedig lezárt állapotot tükröz.

A bíróság azonban nem elvi éllel zárta ki az ilyesfajta tevékenységek folytatásának lehetőségét, hanem azt mondta ki, hogy a jelenlegi jogszabályok kiterjesztő értelmezésével nem lehet feltörni a gyanúsítottak kompjúterét. A német törvényhozásnak tehát el kell fogadnia egy olyan jogszabályt, amely a hatóságok számára kifejezetten lehetővé teszi a számítógépek titkos feltörését és a rajta tárolt adatok kifürkészését.

A német bíróságok korábban nem egységesen ítélték meg a helyzetet, erre tett most pontot a szövetségi döntés. Sajtóértesülések szerint Wolfgang Schäuble belügyminiszter támogatásával hamarosan megszülethet a vonatkozó jogszabály.