A legnagyobb és a feltörekvő gazdaságú országok tavaly soha nem látott mennyiségű nemzetközi szabadalmi igényt terjesztettek a Szellemi Tulajdon Világszervezete elé a Szabadalmi Együttműködési Megállapodás keretében. A magyarországi kérelmek száma viszont csökkent.

A szabadalmi „ranglista” első helyén továbbra is az Egyesült Államok áll, az összes beterjesztett kérelem 34 százalékával. A második Németország, de Izrael és Olaszország is jelentősen több kérelmet nyújtott be, mint 2005-ben.

A fejlődő gazdaságok viszont jól teljesítettek: India, Brazília, Dél-Afrika, és a hozzájuk hasonló gazdaságok az összes szabadalmi bejelentés 8 százalékát tették meg.

Feltűnően sok oltalmi igény érkezik az ázsiai országokból. Ez a folyamat egyrészt megtöri a nyugati országok évszázados dominanciáját, másrészt a szervezet és a technológiai innovációkra fogékony cégek számára is új feladatokat nyújt, hiszen a szabadalmi leírások ezeknek a távol-keleti országoknak a nyelvén készülnek.

Dél-Koreában például 2006-ban 27 százalékkal több nemzetközi oltalmi igény született, így az ország a legtöbb szabadalmi kérelmet beterjesztő országok közt a negyedik helyet szerezte meg, megelőzve Franciaországot és Nagy-Britanniát. Ebből a szempontból Kína hasonlóan jól teljesített: Svédország és Svájc korábbi helyét megszerezve a 8. helyen áll. A két távol-keleti országból egyébként a WIPO elé terjesztett szabadalmi kérelmek 7 százaléka származik.

Magyarországon viszont kevesebb nemzetközi oltalmi igényt terjesztettek elő, mint az előző évben, de hazánkhoz hasonló tendencia megjelenik a legtöbb európai országban is (pl. Belgium, Nagy-Britannia, Hollandia).

Szabadalmi védelmet legtöbb esetben a félvezetőkre, információs technológiai eszközökre, gyógyszerekre, kozmetikumokra és vegyi anyagokra kértek. Jelentősen csökkent az űr-, illetve a haditechnikai eszközökre továbbá a biotechnológiai találmányokra benyújtott oltalmi kérelmek száma.

A legtöbb igényt a Philips vállalat terjesztette elő, őt a Matsushita, a Siemens és a Nokia követi.