A közélet tisztaságáról, a kampánypénzről tárgyalnak ma azon az ötpárti egyeztetésen, melynek házigazdája az MDF. A parlament tárgyalt, de nem szavazott a pártfinanszírozásról, és most sem várható megegyezés, bár mindenki elismeri, hogy a törvény elavult.

Törvény van, de rossz, senki sem tartja be, mindegyik párt kijátssza – így összegezhető a párttörvény kritikája. A kampányra költhető 386 millió forint kevés, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet felmérése szerint ennek sokszorosát, nagyságrenddel többet költöttek tavaly a pártok. A riválisok egymás kiadásait a keret tízszeresére becsülik.

A választások után Gyurcsány Ferenc a Miniszterelnök.hu weboldalon javasolta, hogy ne limitálják a választásra költhető összeget, a kampányévben a pártfinanszírozást a duplájára emeljék, gazdálkodó szervezetek ne szállhassanak be, s a kiadásait mindenki kampányszámlán vezesse. A javaslatot támogathatónak tartja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, bár finomításra szorul, hiszen a nagy pártok jelöltjeik arányában sokkal többet kénytelenek költeni.

Meg kell erősíteni az Állami Számvevőszék jogkörét, minden párt tételesen számoljon el kiadásaival, a túlköltekező fizessen bírságot – ebben nagy az egyetértés, de az esélyegyenlőség megteremtését másként képzelik, és a pártfinanszírozás szabályait is eltérően módosítanák. Horn Gábor elmondta: az SZDSZ azt javasolja, hogy csak magánszemélytől fogadhassanak el adományt a pártok, a különféle hirdetési kedvezményeket egységes tarifa bevezetésével kellene megszüntetni. Maradjon a limit, de egy-két milliárdban maximálják a költséghatárt.

A koalíciós pártok burkolt költségvetési támogatását kellene gyorsan megszüntetni a Fidesz szerint. A párt elvárja, hogy közpénzt ne vehessenek igénybe kampánycélra. Nyitrai Zsolt fontosnak tekinti, hogy a mindenkori kormánypártok állami finanszírozását a felére csökkentsék.

“Minden pénzt rakjunk ki az asztalra, a választónak joga van tudni, hogy mire mennyit költenek a pártok” – mondja Herényi Károly frakcióvezető. Az MDF pontosan meghatározná az elszámolható kiadások körét, de elismeri, hogy az 1997-ben megállapított kampánykeret kevés, fel kell emelni.