A Kiotói Jegyzőkönyv hatályba lépésének kétéves évfordulója alkalmából Stavros Dimas, európai környezetvédelmi biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat egy olyan világszintű, átfogó éghajlat-változási megállapodásról, amely a Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lép, ha annak célkitűzései 2012-ben lejárnak.

Dimas Washingtonban az Egyesült Államok felsőbb szintű kormánytisztviselőivel és a kongresszusi tagokkal folytat megbeszéléseket az éghajlatváltozással kapcsolatos jövőbeni világszintű fellépésről és egyéb környezetvédelmi kérdésekről.

Dimas szerint a fejlett országok csoportja számára az alapvető fontosságú következő lépés az, hogy 2020-ra az összes kibocsátásukat az 1990-es szinthez képest 30%-kal csökkentsék. A fejlődő országoknak lehetőségeikhez képes szintén el kell kezdeniük csökkenteni kibocsátásaikat. A biztos alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a globális felmelegedés növekedésének mértékét az iparosodást megelőző szinthez képest legfeljebb +2°C-ra korlátozzák. (2°C az a határérték, amely felett a szakértők szerint erősen megnövekszik egy visszafordíthatatlan és esetlegesen katasztrofális változás kockázata.)

A Kiotói Jegyzőkönyv évfordulójával egy időben a Bizottság európai meteorológusokat és időjárás-bemondókat fogad Brüsszelben egy figyelem-felkeltő kampány részeként, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak következményeire.